Att leva med Lungcancer

Att leva med lungcancer

Det går att lära sig leva med sin cancer, oavsett hur prognosen ser ut. Vi är många som gör det och ännu fler har gjort det innan oss. Din kropp har fullt upp med att kämpa mot cancern. Det är en tuff kamp, som kroppen har större chans att klara av om du vårdar din hälsa. Här finns några saker att tänka på.

Akta dig för Infektioner

När du har lungcancer blir du extra känslig för infektioner, speciellt under pågående cytostatikabehandling. Vissa dagar är ditt immunförsvar så nedsatt att en i vanliga fall ofarlig infektion kan döda dig. Därför skall du ALLTID kontakta läkare om du får feber över 38 grader. Om du går och lägger dig och tänker att det nog blir bättre till imorgon, är risken stor att du inte vaknar mer.

Vaccinera dig

En frisk människa klarar en influensa utan större problem. För dig med cancer är det annorlunda. Därför skall du vaccinera dig mot influensa. Det finns också vaccin mot vissa typer av lunginflammationer. Vaccinerar dig gör du för en ganska billig penning på närmsta vård- eller vaccinationscentral. Glöm inte att kolla med din läkare att det är okej för just dig att vaccinera dig.

Stärk försvaret

Ditt immunförsvar bekämpar cancern så mycket det kan. Det gäller alltså att se till att det är så starkt som möjligt. Lätt motion, exempelvis promenader, är bra för immunförsvaret. Vanliga vitamintillskott kan också stärka immunförsvaret.