Jag har tränat på cancer hela livet

november 27, 2014
stodet

karine1
“Dörren står på glänt. Sara Bernhardt-bitarna är upplagda på fatet; pulverkaffet står på bordet. Karine Tveiten Kjörk har nära till ett leende. Lika nära är orden om vad cancer sjukdom i familjen givit och tagit”

I några rum och kök med utgång till gräsplätten bor Karine tillsammans med sin tonårsdotter Christel i Stora Leverne, en bit utanför Vara i Västergötland. De två sönerna Clas och Mats är utflugna, men finns inom ram på väggen och samsas med änglar i olika material och storlekar. Karine har en historia att berätta. Gammelmormor hade sjukdomen. Mormor och mamma likaså. Alla alvled i cancer. Idag finns pappa kvar hemma i Drammen med en lungcancersjukdom. Karine fick sin lungcancerdiagnos 2009. -Jag är uppvuxen med cancer, säger hon. Det är inget ovanligt för mig även om min största fasa har varit att själv få sjukdomen.

Den upptäcktes hos henne genom en röntgen för tarmvred. Hur stor tumören var vet hon inte. Den satt längst ner på höger lob men spridning till en lymfkörtel. Tumörcellerna i lungan gick att operera bort, men inte de i lymfkörteln. När hon sedan fick ännu en lymfkörtel angripen gav läkarna henne 5-10 procents chans att klara sig.

Det var 2009. Snart är det 2012. Här sitter jag. Och håret har vuxit ut.

Karine berättar om en tuff behandlingsomgång. 65 strålningstillfällen som hon upplevde värre än cytostatikakurerna. Kroppen har tagit mycket stryk. Hon har en bestående smärta i bröstbenet. I början trodde hon på hjärtinfarkt. Hon minns tröttheten vid behandlingarna och har mycket av den kvar.

Den kör ner mig i botten. Under behandlingen mådde jag illa, fick kortison för det och svullnade i kroppen. Jag tog smärtstillande, fick biverkningar, fick ta tabletter mot biverkningarna. Det blev en rundgång. Det är skitjobbigt att ha cancer säger hon och skrattar.

Karine ger mig ögonblicksbilder från sin barndom i Norge. Hon kommer från en familj som bestått av starka kvinnor. Gammelmormor minns hon inte så mycket av. Mormor besökte hon på sjukhuset och minns mest den konstiga sjukhuslukten och alla slangarna. Hon minns också att hon var stor och stark. Hennes mamma var även hon en handlingskraftig kvinna. Det var pappa som skulle skyddas, inte störas, men tas hännysn till när även han fick sin cancerdiagnos. Och ofta, ofta har telefonen ringt hemma hos Karine. Det är från Norge “Du måste komma nu. Vi behöver dig.” Hon klämde in de små barnen i bilen och for. Det var dags att återvända för att styra och ställa, tvätta och ta hand om. Var tar du kraften ifrån? – Jag ligger en vecka efteråt. Mycket är plikt.

Hur har reaktionerna varit i din närmaste familj när du blev sjuk?

Som den alltid blir, säger hon och blir allvarlig väldigt hastigt. Då sluter vi upp kring varandra. Det min bror och jag inte gått igenom när det gäller cancer finns väl knappt. Vi har träning på det, vi vet vad vi ska göra. Vi vet vad vi ska säga.

Vad säger ni då? -Jag kommer!
karine2

Karine verkar vara en fighter. Hennes bror, sjuksköterska men bland annat Röda Korset uppdrag i krigshärjade länder, beskriver henne som den starkaste människan han känner. “Spelar ingen roll hur mycket man dänger till dig så reser du dig på nio”. Karine ser sitt liv som en lång och tuff resa. Hon säger samtidigt att sjukdomen givit henne mycket.

Jag har fått vänner som jag aldrig hade mött om jag inte hade fått cancer. Jag har sett vilka av mina gamla vänner som är kvar. Jag har upplevt att människor har skyddat mig.

Säger hon stilla på en näst intill klanderfri svenska.
Vissa vänner håller kontakten därför att cancer är en sensation, andra kommer för att de bryr sig om. Den tredje kategorin törs inte.

Men man måste själv orka när de som man tycker allra mest om inte orkar, vågar eller törs höra av sig.

Vänd de inte ryggen med orden “Du var inte här när jag behövde dig.” Alla människor reagerar olika. Kanske sitter rädslan i att förlora en medmänniska. Karine verkar vara både klok och en glad typ. – Det är så roligt att leva, säger hon och slänger sig i soffan med datorn och läser hastigt igenom de kommentarer hon senast fått på sin blogg karinetk.wordpress.com I bloggen får vi dela vardag och sjukdomstid. Hon har många kontakter på internet. Det går bra. Sämre är det att läsa böcker och se på tv.

Jag har tappat koncentrationen, fokuseringen. Under min sjukdomstid läste jag många böcker. Nu har jag glömt innehållet. Detsamma gäller tv-program. Det handlar om stress.

Hur känns det då när vi kommer på besök? – Det är roligt att bli fotograferad, flirtar hon med fotografen. Jag tror också att jag har något att ge; jag har något att berätta som andra känner igen sig i. Det kan bli en lättnad. Och jag vill ge människor hopp. Det går att leva med den här sjukdomen. Cancer behöver inte innebära död.

Hoppet är så mycket, menar, hon. Det är inte bara att bli frisk. Hoppet är också att klara sig fram till nästa kontroll. Och klarar man den så tänker man hoppfullt att nu klarar jag nog nästa gång också. Tre veckor efter mitt möte med Karine skulle hon få besked på en röntgenundersökning från i somras. Om det är positivt för henne – hur ser då framtiden ut?

Det vet jag inte. Det är det som är så spännande! Jag vet inte vad som händer. Därför lever jag nu.

Nu vill hon ta med oss ut i skogen. Hon vill visa ett vacker grönområde med en bra stubbe! Karine har svårt för att gråta. En gång passade hon på, skämtar hon. Men annars kan man sparka sig fri från den förtvivlan som en svår sjukdom kan medföra. “Det gör inte lika ont som att sparka på en sten, men det ger lika god effekt.” Karine känner sig inte frisk. Hon orkar inte lika mycket som förr. Hostar mycket, får fort infektioner och blir sjuk.

Både pappa och Karine har lungcancer. Blir man van vid att familjen drabbas av sjukdomen?
– Man vänjer sig. För mig är det något naturligt.
Mycket cancer i din familj. Vad har du fått i gengäld?
– Mycket. Jag har fått sorg. Jag har fått död. Jag har fått smärta, glädje. Jag hade inte varit den Karine jag r idag om jag inte hade gått igenom denna tid.
Är sorg något positivt?
– Det kan komma något bra ur den. Jag sörjer ju min mamma. Hon har varit död i tio år o hls och jag har fått så otroligt mycket av henne. Hon förmådde sig att vända något dåligt till något positivt. Det har jag lärt mg.,
-Så har jag lärt mig en sak till, säger hon stilla. Varför oroa sig för någonting man inte kan göra något åt? Jag har inte åkt genom livet på en räkmack, men alla motgångar har gjort mig starkare. Jag tar mig upp ur svackorna varje gång. Även om inte glädjen förlänger mitt liv så har det varit roligare på vägen till graven.
“Jag har tränat hela livet på cancer”, säger hon i sin blogg. Hur tänker du dig döden?
– Jag tror att det finns något efter det här livet. Jag tror att min mamma tittar på mig nu och tänker: “Det här gör du bra, Karine.” Jag tror att jag kan träffa alla jag tycker om, min mormor och min farmor. Den tron har blivit starkare. Om det finns en gud eller inte, det vet jag inte. Jag vet bara vad jag känner innerst inne och att det finns något efter döden. Men helvetet finns också. Det har jag varit igenom.

Text: Marita Önneby Eliasson Foto: Magnus Gotander Cancerfondens Tidning Rädda livet, nr 4 2011