Kämparna – träna tillsammans mot cancer!

september 28, 2014

kamparna1

Ni som är inne på våran grupp ”Lungcancerförbundet Stödet på Facebook har med all säkerhet redan läst om Kämparna och pratat med Eas Andr (Andreas) som håller i den gruppen. Men för er andra så frågade vi honom om han ville ställa upp på en liten artikel på vår site då vi vill sprida det fina arbetet han gör och all inspiration det ger och det ville han gärna!

Såhär berättar Andreas om sitt arbete med Kämparna:
Kämparna kom till redan för ett par år sedan, men då under ett annat namn, men efter en tid av olika skäl lades den ner. Eftersom jag gärna ville fortsätta att träna i grupp en gång per vecka, började jag fundera på hur gruppen kunde få fler deltagare igen. I samma veva blev min pappa allt sämre i sin småcelliga lungcancer, och avled den 31 mars i år endast 56 år ung. Då fick jag idén, att jag ville dra igång gruppen igen men då under ett nytt namn och ett nytt koncept. Namnet Kämparna valde jag då jag såg hur min pappa kämpade mot sin sjukdom in i det sista, sittande med syrgas på sjukhussängen. Han hade då gått ner från 86 kg till 68 kg (190 cm lång), och dagen innan han avled kämpade han sig hem till oss och våran 6-årings kalas. Det ville han tydligen inte missa…

Deltagarna skulle få sin träning en gång per vecka, men samtidigt betala en mindre summa i årsmedlemsavgift. Årsmedlemsavgiften starar på 500 kr per år, men sjunker med 100 kr varje kvartal. 50% av årets totala medlemsavgift går till cancerforskningen (fördelat på 20% till lung-, 10% till barn-, 10% till bröst- och 10% till vanliga cancerfonden) och skänks runt jul varje år. Resterande 50% används till att köpa in redskap som vi kan använda oss av på träningarna, utlottningar av träningstillbehör till alla årsmedlemmar, eventuell frukt/dryck/tilltugg efter en del träningspass, eventuell hyra av inomhushall och andra utgifter. From 2015 ökar vi och skänker 80% totalt sett, vilket sedan är en stående procent år efter år (plussas då på 10% vardera på lung, barn och bröst). Det kommer även finnas möjlighet att vara med och skänka till hjärt- och lungfonden vid sidan om årsmedlemsavgiften, och då får man träningsutmaningar man kan utföra på egen hand.

Förr eller senare drabbas vi alla av cancer på ett eller annat sätt. Antingen genom att en anhörig drabbas, eller man själv. Min mamma har även varit drabbad, men hon besegrade livmoderhalscancern. Hon har även haft en hjärtinfarkt, och min svärfar har haft en stroke. Där kommer hjärt & lungfonden även in i bilden.

Lite statistik & info
– Vi är ca 180 medlemmar i facebookgruppen, av dessa 180 är ca 40 stycken betalande årsmedlemmar
– Vi har hittills samlat in 7350kr till forskningen (en summa som lär öka nästa år om intresset fortsätter)
– Vi har genomfört 25 träningspass sedan starten i april
– Årsmedlemsavgifterna kommer aldrig att höjas!
– Procenten vi skänker from 2015 kommer aldrig att sänkas
– Det kostar 50 kr per träningspass om man inte vill bli årsmedlem
– Vi håller till i Tullinge, södra Stockholm
– Vi kombinerar löpning/intervaller med styrka på träningspassen
– Jag utmanar gruppens alla medlemmar att samla in mer pengar, genom att värva fler årsmedlemmar (”det är fegt att vara alla mot en”)

Nu känner jag att jag får något tillbaka av träningsgruppen genom att vi skänker pengar, samtidigt som alla deltagare får sin träning och allt vad som ingår i medlemsskapet. Vem som helst är välkommen att bli medlem i facebookgruppen (gratis). Där kan man läsa mer om oss och kom ihåg det är bara deltagande på träningspassen som kostar.

kamparna2

Tack för Kämparna Andreas och allt det ni gör!