Lungcancer drabbar allt fler unga

oktober 06, 2014
stodet

lungcancer
När Emily Taylor var 28 år gammal hade hon en ihållande väsande hosta. Hennes läkare berättade för henne att det var astma, men Taylor var inte så säker så hon begärde en lungröntgen.

”När vi gjorde röntgen, kunde läkaren se att det fanns någon form av en grumlighet i högra övre loben på min högra lunga”, säger Taylor. En datortomografi bekräftade den chockerande nyheter. Hon hade lungcancer.

”Jag var en frisk, hälsosam, icke-rökare. Jag var en idrottskvinna på college och i gymnasiet, jag är uppenbarligen inte en del av den grupp människor som du tror ska få lungcancer”, säger Taylor.

Liksom Taylor blir många av de 7000 unga vuxna som får diagnosen lungcancer varje år initialt feldiagnostiserade. De får höra att de att de har bronkit eller lunginflammation.

”Det är den sorgliga delen. Många av de unga får sin diagnos väldigt sent eftersom ingen tänker på att det finns en möjlighet att de skulle kunna ha lungcancer, säger Dr Barbara Gitlitz. Dr Gitlitz, är en forskare på USC som arbetar med Bonnie J. Addario Lung Cancer Foundation för att ta reda på varför unga får lungcancer.

Vi måste ta reda på anledningen till att de kan få lungcancer eftersom de inte har de vanliga riskfaktorerna.

Forskarna söker unga patienter med lungcancer från hela världen att delta i en studie. Kandidater med cancer under 40 kan anmäla dig på deras hemsida.

Efter sin cellgiftsbehandlig kunde läkarna operera bort Taylors högra lunga. Hon berättade sin historia på den internationella lungcancer kongressen.

Copyright ©2014 KABC-TV/DT. All Rights Reserved.