Ny forskning ger hopp åt cancersjuka

november 03, 2014
stodet

maria

Maria Janedal, 43, är gammal elitsimmare och har aldrig rökt, men fick ändå lungcancer. För ett och ett halvt år sedan fick hon veta att hon hade tre månader kvar att leva. Men Maria lever och är ett exempel på att forskningen inom lungcancer efter många år av stiltje går framåt.

Maria Janedal, 43, är gammal elitsimmare och har aldrig rökt, men fick ändå lungcancer. För ett och ett halvt år sedan fick hon veta att hon hade tre månader kvar att leva. Men Maria lever och är ett exempel på att forskningen inom lungcancer efter många år av stiltje går framåt.

I mars 2011 fick Maria Janedal en envis hosta. När den inte hade släppt på tre månader kände hon att något allvarligt var fel och i juli samma år fick hon beskedet: lungcancer.

– Jag blev chockad, tänkte ”det är ju bara gamla rökare som får det”. Jag har inte tagit ett bloss i hela mitt liv, säger Maria Janedal.

Lungcancer är den femte vanligaste cancerformen i Sverige och den är också den dödligaste. Tidigare var det framför allt äldre rökare som drabbades, men sjukdomen har ändrat karaktär. Av 100 lungcancerpatienter brukade tidigare 85 vara rökare, nu är det 50.

– Den generella uppfattningen är att tumörerna har förändrats och fler som inte röker drabbas. Vad det beror på vet man inte riktigt, det finns olika teorier, men det är inte fastställt varför fler yngre kvinnor som inte har rökt får lungcancer, säger Signe Friesland, överläkare på onkologiska kliniken vid Karolinska universitetssjukhuset.

I Maria Janedals hus på Värmdö finns gott om påminnelser om att leva för dagen, på små tavlor och prydnader. Familjen håller på att packa för att åka till Öland.

– Jag har alltid velat se naturen där. En annan sak jag skulle vilja uppleva är att simma med delfiner i deras naturliga miljö, men jag får inte flyga nu eftersom jag strålar huvudet.

För ett och ett halvt år sedan sa en läkare att Maria Janedal hade tre månader kvar att leva. Det var efter flera olika försök med mediciner och cellgifter, när det upptäcktes att hon hade fått metastaser i huvudet.

– Det blev tokigt när jag fick det beskedet, men det var inte från min läkare, utan från en vikarie. Jag satte mig och gjorde en lista på saker jag ville hinna göra, personer jag ville hinna träffa. Men jag finns ju kvar här. Jag har en 12-åring och en 8-åring och det är klart att jag vill finnas så länge det går.

Meddelandet om att Maria Janedal levde på lånad tid gjorde henne förstås ledsen, så ledsen att dottern, då 7, förstod att något var särskilt fel.

– ”Ska du dö nu, mamma?” frågade hon och jag svarade något om att vi alla ska dö en dag, berättar Maria Janedal och ler åt minnet.

Jämför man med bröstcancer så har lungcancer varit en underforskad cancerform.

– Det har inte funnits något lika omfattande forskningsprogram. Lungcancer är generellt mer aggressivt, patienterna är ofta svårt sjuka när de kommer. Bröstcancerpatienter kommer tidigare. Men det är en väldig aktivitet kring lungcancer nu, säger Signe Friesland.

Man tittar på målstyrda läkemedel, som går på tumörcellerna på ett helt nytt sätt. Denna medicin får Maria Janedal, samtidigt som hon får gammastrålning mot metastaserna i huvudet.

– Det fungerar på mig. Det hjälper. Som gammal elitidrottare har jag en väldigt god kroppskontroll, jag är så medveten om min kropp att jag känner att det fungerar, säger hon.

Signe Friesland är övertygad om att det kommer att komma ett botemedel mot lungcancer.

– Absolut. Vi lär oss hela tiden. Lungcanceröverlevnaden är stadigt växande. För 20 år sedan låg median- överlevnaden på spridd lungcancer på sex månader, nu kanske den ligger på tre gånger så mycket. Det är en jättestor skillnad.

Ett av problemen är att många får hjälp för sent, när cancern redan har spritt sig. Men ett screeningprogram, liknande de som finns för bröst- och livmoderhalscancer, är på väg, även om det än så länge är oklart hur det kommer att se ut.

Emma Löfgren
emma.lofgren@dn.se
Artikeln i sin helhet hittar du här
Bild lånad från dn.se